Brodotrogir d.d.

Sales department (shipyard)
ph. + 385 21 883 - 201
fax. + 385 21 883 - 417
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Sales department (shiprepair)
ph. + 385 21 883 - 303
fax. + 385 21 883 - 406
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Na remontu brodovi s rijetkim propulzijskim sustavom

U velikom doku trenutno se servisiraju  tri broda: dva tegljača, Iliria i Adriatik  i trajekt  Žigljen. Na Žigljenu je  potrebno završiti prethodno započeti posao, a odnosi se na  radove na propulziji  koje će zbog specifičnosti  sustava obaviti  ovlašteni serviser u aranžmanu brodara.
Tegljači Iliria i Adriatik u vlasništvu su pomorske kompanije Anijet e Sherbimit Detar iz Drača u Albaniji, a  u dok su uplovili radi redovitog godišnjeg održavanja tj. zaštite  oplate u podvodnom  dijelu trupa i izmjenu cink protektora. Osim toga na Ilirii će se izmjeriti debljina limova, demontirat će se i pregledati sapnice, izvući će se propelerna osovina i obaviti radovi na simpleks  šupernici i  glavčini.
Zanimljivost je da trajekt Žigljen i  tegljač Adriatik imaju vrlo rijetki propulzijski  sustav koji brodovima osigurava poriv  u savladavanju otpora, a sastoji se od brodskog trupa, propulzora i pogonskog  stroja.  Trajekt Žigljen nema konvencionalno kromilo i ima dva Voith-Schneiderova propelera. Propeler ima oblik kružne ploče na kojoj su vertikalno postavljene lopatice koje rotiraju oko vlastite osi sinkrono sa kružnom pločom. Relativnim zakretanjem lopatica u odnosu na ploču mijenja se smjer poriva u bilo kojem smjeru, radi čega trajekt nema kormilo. Smjer potiska Voith-Schneiderovim propelerom, pa tako i kretanje plovila može se promijeniti gotovo trenutno, pa je u pogledu manevriranja najučinkovitiji sustav propulzije, izuzetno pogodan za trajekte i tegljače koji ne rade u plitkoj vodi.
Tegljač Adriatic ima dva Z-pogonjena propelera u Kortovoj sapnici koju je moguće zakretati oko vertikalne osi i tako brzo mijenjati smjer potiska, kao i sam smjer plovidbe radi čega tegljač nema konvencionalno kormilo. Z-pogon smješten je bliže pramcu radi čega tegljač ima dublji gaz u odnosu na tegljače sa konvencionalnom vijčanom propulzijom i kormilom.

Read 991 times
Nalazite se ovdje: Home Media Centar Press Vijesti Na remontu brodovi s rijetkim propulzijskim sustavom