Brodotrogir d.d.

Sales department (shipyard)
ph. + 385 21 883 - 201
fax. + 385 21 883 - 417
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Sales department (shiprepair)
ph. + 385 21 883 - 303
fax. + 385 21 883 - 406
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Priča s navoza - Arktički ledolomac s Jadrana

Na  škverskom navozu  u tijeku je  izgradnja  prednjeg dijela  arktičkog tankera - ledolomca za finskog naručitelja Arctech Helsinki Shipyard.  Radi se o brodu za prijevoz derivata i kondenzata po standardu IMO  3,  ledolomcu  klase leda ARC 7 koji  tijekom plovidbe arktičkim pojasom neće trebati pratnju ledolomca već će biti u stanju sam probijati led i do  2.5 m debljine.  Brod će u Brodotrogirovoj  fazi  izgradnje biti dug  167 m, a  ukupna dužina po spajanju  u Finskoj  iznosit će   220 m,   nosivosti  44 000 metričke  tone.

 

IMG 0918


Tehničke karakteristike  broda zadovoljavaju  klasu  leda sedam  što podrazumijeva prijevoz  tereta  i plovidbu  u najtežim polarnim uvjetima,  365 dana u godini. Izgradnja  ovakve vrste broda  u odnosu na dosadašnje, zahtijeva potpuno drugačiji pristup, tehnologiju izgradnje  i obradu  materijala.  Razlika  u izgradnji  ogleda se u  korištenju  i ugradnji  čvršćeg i debljeg materijala, naročito  u njegovom  pramčanom dijelu trupa  koji zbog  leda i niskih temperatura  mora biti građen prema specijalnim uvjetima i  tehnologijama. Tanker ledolomac gradi se od najkvalitetnijih limova,  visokolegiranog čelika, velike debljine i čvrstoće. Nadzor nad izgradnjom broda provodi se pod dvojnom klasom,   europskog Bureau Veritasa  i  ruskog Russian Maritime Register of Shipping.

 Za djelatnike Brodotrogira  ovo je još jedan izazov u nizu  jer  brodovi  na kojima su  i  do sada radili imali su svoje specifičnosti, a ova izgradnja na kojoj trenutno rade omogućit će im potpuno ovladavanje novom tehnologijom ugradnje i obrade  materijala , velike čvrstoće i žilavosti, a time i još jedan  značajan iskorak   u poslu.

Više o izgradnji broda  i kontrolama  upoznali su nas   djelatnici  iz predmontažne  hale  Blaženka Bilić, voditeljica unutarnje predmontaže,  Dalibor Matković-zavarivač te Mario Juranović i Dennis Roland Gudurić - brodomonteri.
Dennis Roland Gudurić, brodomonter sa  16 godina radnog iskustva  kaže da im izgradnja tankera nije strana,  ali da se s  materijalima ovakve čvrstoće i debljine još nisu susretali.  

 

IMG 0660 

„Radi se o potpuno  drugačijoj vrsti  materijala  i načinu ugradnje.  Izgradnja arktičkog tankera   razlikuje se od onih prijašnjih po debljini i  čvršći materijala, njihovom  načinu ugradnje, razmaku  rebara  koji  je na vanjskoj oplati  pojačan,  s razmakom od 400 mm, a pri  standardnoj izgradnji  iznosi  800 mm“ -  kaže Gudurić,  a  njegov kolega zavarivač  Dalibor Matković ga nadopunjava:  
„Radi se o teškim limovima s kojima do sada nismo radili. Radili  smo s  limovima debljine  6 mm-35 mm, a na ovom tankeru limovi su  čvršći i deblji, naročito u pramčanom dijelu, iznose  i do 130 mm.  Njihovo spajanje zahtijeva  drugačiju pripremu,  obradu  i zavarivanja.  Proces obrade i varenja limova  je zahtjevniji  jer se mora voditi računa o čvrstoći zavara , a  da  bi  limove obradili  i kvalitetno zavarili potrebno ih je zagrijavati kako ne bi došlo do pucanja zavara tijekom proizvodnje.  Lim se  grije grijačima  na  120 stupnjeva  24 sata na dan,  radnici rade u tri smjene,  a sve  kako bi obrada materijala  i zavarivanje bili  uspješni  i kvalitetni“.
Blaženka Bilić kaže da je proces proizvodnje obimniji i zahtjevniji  jer su limovi teži , a shodno tome iziskuju  napredniju  tehnologiju, obimniju  opremu  i veći ljudski angažman, ali  da ih vijest o izgradnji ovakvog broda nije iznenadila.
„Kada smo dobili vijest o izgradnji ove vrste broda nismo se iznenadili jer već  imamo iskustva s izgradnjom tankera, a ovo je u našem poslu samo još jedna nadogradnja.  S obzirom na zahtjevnost projekta, debljine i čvrstoće čelika trebalo je proizvodnju uskladiti s kontrolom, pripremiti  početnu dokumentaciju  koju moramo   konstantno   nadograđivati i predavati  je   nadređenim tijelima. U dosadašnjim  izgradnjama tankera kontrolu je vršio jedan registar, a sada zbog zahtjevnosti  izgradnje  kontrolu  vrše dva registra. Brzo smo se „uštimali“,  sve su kontrole do sada  uspješno  provedene što znači da smo u potpunosti ovladali  proizvodnim procesom.“

 

IMG 0663

 Priču  s puno entuzijazma završava  Mario Juranović, brodomonter već 20 godina. Prema njegovim riječima nema tog izazova  na kojeg  djelatnici brodogradilišta ne mogu odgovoriti.
„Ovo je potpuno različita izgradnja od svih dosadašnjih, izazov je,  ali mi mu adekvatno možemo odgovoriti. Nikad ne sumnjamo u svoj rad i kvalitetu i  nema toga što nismo u stanju odraditi. U odnosu na dosadašnje poslove  ovo je jedan složeniji   projekt,  ali niti malo ne sumnjamo u njegov  dobar  ishod“.

IMG 0670

 S obzirom na to da se radi o prvom ovakvom brodu na svijetu,  škverani imaju razloga za  zadovoljstvo i ponos i već sada je  očito da  će  iz ovog posla kao i  niza dosadašnjih  izići s dobrim poslovnim rezultatom i da će novo usvojena znanja i vještine  biti platforma za neke nove izazove.

Read 1326 times
Nalazite se ovdje: Home Media Centar Press Vijesti Priča s navoza - Arktički ledolomac s Jadrana