Brodotrogir d.d.

Sales department (shipyard)
ph. + 385 21 883 - 201
fax. + 385 21 883 - 417
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Sales department (shiprepair)
ph. + 385 21 883 - 303
fax. + 385 21 883 - 406
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Završio 22. simpozij SORTA 2016

XXII. Simpozij Teorija i praksa brodogradnje  SORTA 2016 koji se održavao u Hotelu Medena od 06.-08. 2016. u organizaciji Brodotrogira i suorganizaciji Sveučilišta u Zagrebu-Fakulteta strojarstva i brodogradnje uspješno  je  priveden kraju.
Bilo je to mjesto okupljanja  eminentnih brodograđevnih  stručnjaka  i znanstvenika  iz zemlje i svijeta koji su tijekom održavanja simpozija prezentirali najnovija dostignuća u brodogradnji i brodarstvu, a odnosila su se na  projektiranje, gradnju brodova i pomorskih objekata, utjecaj brodogradnje na ukupno gospodarstvo i slične teme.  Prilika je iskorištena  da stručnjaci  i međusobno razmijene mišljenja, znanja i iskustva vezana za brodograđevnu struku u dobroj vjeri da bi iz njih mogle  proizaći  neke nove  inovativne spoznaje  čije bi konkretiziranje omogućilo stvaranje nove dodatne vrijednosti u brodogradnji, a time i stjecanje nove konkurentske prednosti na ovom tržištu.
Nakon 57 iznijetih prezentacija i konstruktivnih rasprava 200-ak sudionika sumirali su se dojmovi  i donijeli određeni zaključci  koje su  iznijeli članovi radnog predsjedništva Organizacijskog odbora Sorta 2016, Joško Parunov  predsjednik Stalnog odbora SORTA, Nenad Končar-predsjednik Uprave Brodotrogira i predsjednik Organizacijskog odbora SORTA 2016, Dragan Sorić- dopredsjednik OO SORTA 2016, Anamarija Škovrlj-tajnica, Nastia Degiuli-predsjednica Uredničkog odbora SORTA 2016.
Brojne prezentacije klasificirane prema temama, dva dana su se  istovremeno održavale u tri hotelska salona  i bile odlično  posjećene.  Sudionici su raspravljali, tražeći dodatna objašnjenja od prezentera, živo diskutirali i nadopunjavali  se  u  mišljenjima.   Osim vrsnih stručnjaka  i dobrih poznavatelja branše, simpozij je bio dobra prilika da se i mlađi brodograđevni naraštaji  predstave široj stručnoj  publici. Naime, studenti  brodogradnje  su uz pomoć svojih mentora  napisali   i  prezentirali  vlastite  znanstvene radove čime su  dodatno obogatili ovaj brodograđevni skup.
Vrlo zapažen, a za mnoge i pomalo intrigantan industrijski dizajn simpozija osmislio je trogirski akademski kipar Vilim Halbarth koji je uz svesrdnu pomoć  nekolicine  škverskih radnika  hotelski  eksterijer i interijer  ambijentalno  pretvorio  u brodograđevnu radnu zonu. Naime, vizualni izgled hotelskog  ulaza podsjećao je na  brodsku utrobu čemu su doprinijele duge, crne viseće ventilacijske cijevi, a veliki info pult postavljen u centralnom dijelu hola dojmio se  kao  brod  zarobljen  brojnim „puntiželama“ i dugim cijevima.  
Osim  stručno – edukacijskih,  sudionici su imali priliku uživati i u kulturnim i turističkim  događanjima. U trogirskoj muzejskoj galeriji   Cata Dujšin Ribar sudionicima je  u organizaciji grada Trogira  priređen kulturni program  kojeg je obilježila projekcija dokumentarnog  filma Klapa o' moga Trogira u režiji Ivane Orešić i Tona Košćine  u kojem vjerno prikazuju  dio trogirske kulturne baštine koja se odnosi na nastanak, razvoj  i opstanak  trogirske klapske pjesme, a  koju je sudionicima tom prilikom uživo  demonstrirala   klapa Čiovo. U  ime grada Trogira goste je   prigodnim riječima pozdravio dogradonačelnik  grada Trogira g. Slade-Šilović. Zadnjeg dana simpozija sudionici su posjetili špilju Vranjaču koja se nalazi  kod sela Kotlenice   u blizini Dugopolja kao i  obližnje eko gospodarstvo Dodoja.
Na  završnoj skupštini    Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje  iz Splita proglašen je domaćinom    XXIII. simpozija Sorta 2018.

Read 2026 times
Nalazite se ovdje: Home Media Centar Press Vijesti Završio 22. simpozij SORTA 2016