Brodotrogir d.d.

Sales department (shipyard)
ph. + 385 21 883 - 201
fax. + 385 21 883 - 417
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Sales department (shiprepair)
ph. + 385 21 883 - 303
fax. + 385 21 883 - 406
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Studenti splitskog FESB-a osvojili prvo mjesto i nagradu od 10 000 kuna na 1. Međunarodnom sajmu inovacija INTER INNOVATION 2016!

Na  1. Međunarodnom sajmu inovacija Inter Innovation 2016 koji se održavao u hotelu Medena od 06.-08.05.2016. predstavile su se 23 inovacije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prema mišljenju i kriterijima stručnog žirija, nagrađene su tri najuspješnije inovacije u iznosima od 3.000,00kn, 6.000,00kn i 10.000,00 kn.
Inicijator cijele manifestacije i član stručnog žirija dr.sc. Nenad Končar zahvalio je svim sudionicima na sudjelovanju na prvom sajmu inovacija sa željom da se i dogodine sretnu  na istom mjestu  gdje će ponovo moći pokazati svoju inovativnost  i kreativnost.
Prva nagrada u novčanom iznosu  od 10.000,00 kuna pripala je timu studenata  brodogradnje sa splitskog FESB-a koji su predstavili svoja dva napredna eko plovila Swath i Hydrofoil. Plovilo Swath prema njihovoj zamisli pripada teškoj kategoriji i namijenjen je industriji  odnosno za prijevoz većih količina tereta,  a Hydrofoil  lakoj kategoriji plovila i namijenjen je zabavi, ima avionski profil krila i cijelim svojim trupom glisira iznad površine vode dok se ispod vode nalaze krila koja svojim hidrodinamičkim uzgonom nosi cijeli brod.
Oba plovila imaju  smanjeni volumen na slobodnoj površini  čime se smanjuje otpor valova koje stvara brod.
Druga nagrada od 6.000,00kn pripala je Branku Milićeviću iz Bosne i Hercegovine. On  je komisiji  i široj javnosti predstavio svoj  izum -  eko termo pametni plastenik promjenjive visine koja se mijenja ovisno o temperaturi zraka,  vrsti i rastu biljke .
Pametni plastenik se pomoću hidraulike diže i spušta ovisno o vremenskim uvjetima . Toplotni senzori  daju impuls hidrauličkoj pumpi,  a pumpa cilindrima  za dizanje i spuštanje plastenika. Pumpa radi na principu injekcije, uvlačenjem i izvlačenjem tekućeg ulja.
Treća nagrada od 3.000,00kn pripala je članu Asocijacije Bosne i Hercegovine Ivanu Milićeviću iz Posušja za inovaciju Trajna osnova za saće tj. za satnu osnovu kako je nazivaju pčelari. Osnova za saće obostrano je parcelizirana šesterokutnim temeljima gdje pčele brže i lakše  podižu čelije.
Osnova je izgrađena od biorazgradivog materijala, stopostotnog voska, tijesta od opne kukuruznog zrna i skoro stopostotnog kalcij-karbonata. Prednosti ovakve osnove su te što je trajnog karaktera, može se obnavljati, odgovara svim ekološkim i prehrambenim standardima, manje  troškove pčelarenja za 30%, veći prinos meda za 6 kg po košnici i nema potrebe za mukotrpnim ožićavanjem.
Sve nagrađene inovacije imaju osnovu korištenja obnovljivih izvora energije koji omogućavaju  smanjenje troškova proizvodnje  radi   korištenja obnovljivih izvora energije.

Read 1940 times
Nalazite se ovdje: Home Media Centar Press Vijesti Studenti splitskog FESB-a osvojili prvo mjesto i nagradu od 10 000 kuna na 1. Međunarodnom sajmu inovacija INTER INNOVATION 2016!