Brodotrogir d.d.

Sales department (shipyard)
ph. + 385 21 883 - 201
fax. + 385 21 883 - 417
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Sales department (shiprepair)
ph. + 385 21 883 - 303
fax. + 385 21 883 - 406
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u Brodotrogiru prisustvovao porinuću tankera i potpisivanju ugovora o izgradnji šest brodova

Nakon što je gđa Jelena Manojlović, predsjednica Nadzornog odbora Brodotrogira d.d. presjekla vrpcu sa šampanjcem, s trogirskog navoza u more je kliznuo kemijski tanker pod radnim nazivom Novogradnja 325, a položila se i kobilica za Novogradnju 326.
Uz brojne uzvanike, porinuću je  prisustvovao i predsjednik Vlade Zoran Milanović s ministrima Gordanom Marasom i Arsenom Baukom.
Predsjednik Vlade Zoran Milanović u svom govoru osvrnuo se na općenito stanje u hrvatskoj brodogradnji. Smatra da se pozitivni pomaci u brodogradnji vide iako se još uvijek nalazi u sanacijskom programu. Brodovi se grade, ali s bitnom razlikom u odnosu na izgradnju prije privatizacije koju su plaćali porezni obveznici, a današnja izgradnja investitorima i brodarima  donosi zaradu.  
Uz to je nadodao: „Vjerujem da će brodogradnja opstati i zarađivati. To nije samo pitanje radnih mjesta, mada je to naravno jako važno, to je pitanje identiteta. To je Hrvatska.“
„Ovo nije prvo porinuće u Brodotrogiru, ali ovaj tanker je poseban po tome  što je izgrađen prema najnovijim inovativnim tehnologijama koje u primjeni omogućavaju  uštedu  goriva  i do 25 %“,  kazao je vlasnik Brodotrogira, g. Danko Končar koji je bio  više nego  zadovoljan atmosferom koja je danas vladala u Brodotrogiru d.d.
Riječ je o dva chemical tankera koje je pomorska kompanija Trogir Maritime ugovorila u brodogradilištu Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o. (HBT), koja također pripada grupi Brodotrogir, kao i ugovore o eksploataciji brodova nakon izgradnje  s društvom iz norveške Blystad grupe.
Inače, Novogradnja 325 specijalizirana je za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda, nosivosti  49,500 metričkih tona, duljine preko svega 184 m i širine 32,20 m. Pokreće ga elektronički, sporohodni motor MAN B&W snage 8000 kW koji postiže brzinu od 14.5  čvorova. Ugradnja ovog tipa motora u kombinaciji s velikim propelerom omogućavat će maksimalnu uštedu  u potrošnji goriva.
Nakon porinuća, položena je kobilica za Novogradnju 326 što će Brodotrogiru omogućiti kontinuiranu proizvodnju, a  radnicima osigurati posao za naredno razdoblje.
Isto tako, na današnji dan tvrtke, Trogir Maritime i OFL iz Nizozemske potpisale su ugovor o zajedničkom ulaganju i gradnji 6 offshore supply piping vessels. Izgradnja ovih brodova trebala bi započeti u travnju 2015. i brodovi bi trebali biti izgrađeni u slijedeće dvije do tri godine.
Brodovi su namijenjeni za rad u Sjevernom moru na off shore poljima.
Ovaj posao za nas predstavlja izlazak na potpuno novo tržište i novi je segment u proizvodnji brodova.
Vrijednost cijelog projekta je oko 270 milijuna dolara.

 

Read 1064 times
Nalazite se ovdje: Home Media Centar Press Vijesti Predsjednik Vlade Zoran Milanović u Brodotrogiru prisustvovao porinuću tankera i potpisivanju ugovora o izgradnji šest brodova