Brodotrogir d.d.

Sales department (shipyard)
ph. + 385 21 883 - 201
fax. + 385 21 883 - 417
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Sales department (shiprepair)
ph. + 385 21 883 - 303
fax. + 385 21 883 - 406
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Lean menadžment - Od koncepta do poslovne izvrsnosti

Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva, ove godine Lean menadžment inicijativa će održati na Sveučilištu u Splitu seminar „Lean menadžment - Od koncepta do poslovne izvrsnosti“. Seminar će se održati 9. lipnja 2010.g. na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB). Detaljne informacije o seminaru možete preuzeti ovdje.

LEAN - ODGOVOR NA IZAZOVE GLOBALIZACIJE
Međunarodni seminar je rezultat suradnje zagrebačkog i splitskog sveučilišta na zajedničkim programima prijenosa znanja i iskustva u Lean menadžmentu od u svijetu vodećih znastvenih institucija prema hrvatskim organizacijama i institucijama. On se nastavlja na ranije zajedničke seminare o Lean menadžmentu održanim u Zagrebu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB). Cilj ovog, kao i prošlih seminara, je doprinijeti ubrzanju učinkovite primjene seta menadžerskih alata i tehnika Lean radi uspješnog odgovora izazovima globalizacije i pridruženja EU.

LEAN – ZNAČAJAN ZA BRODOGRAĐEVNI KLASTER
Ovogodišnji, splitski seminar, pruža jedinstvenu priliku da se menadžeri i stručnjaci u našem brodograđevnom klasteru upoznaju s: posljednjim dostignućima u primjeni koncepta Lean u Njemačkoj kako u malim tvrtkama, tako i u razvojno-pripremnim funkcijama, japanskim modelom istovremenog unapređenja proizvodnje i znanja zaposlenika, hrvatskim rezultatima primjene Lean-a u gospodarstvu te metodološkim obrazovanjem kadra za implementaciju Lean-a na Sveučilištu u Splitu i Zagrebu.

LEAN – SET ALATA I TEHNIKA SUVREMENIH MENADŽERA
Seminar je značajan jer pokazuje prijelaz od tradicionalne menadžerske škole utemeljene na predviđanju tržišnih potreba ka suvremenoj menadžerskoj školi utemeljenoj na stvarnim potrebama kupca – zahtjevu kupca. Prijelaz je nužan zbog suštinski izmjenjenog poslovanja na globaliziranom tržištu. Na njemu nije više moguće održati konkurentnost bez primjene suvremene škole Lean menadžmenta. Vlade mnogih država su to prepoznale, a posebice razvijenih zemalja, poput SAD-a, Japana i Njemačke. One su uložile i još uvijek ulažu velike napore za primjenu Lean-a u svim segmentima društva, javnom i privatnom sektoru. Zaustavljaju prelijevanje neučinkovitosti između sektora i unutar sektora. Naglašavaju primjenu Lean-a u klasterima, uključujući i brodograđevne klastere. Promoviraju širenje primjene Lean-a na javna tijela lokalne i regionalne samouprave, obrazovne i istraživačke institucije, gospodarska i trgovačka udruženja, financijske institucije pa i medije. Podržavaju primjenu Lean-a u organizacijama male i srednje veličine.

LEAN – IMPERATIV U KRIZNIM VREMENIMA
Seminar naglašava da je u vremenu recesije primjena Lean-a od vitalne važnosti za bilo koju organizaciju. Uvijek se postavlja pitanje da li je baš dobro u vrijeme recesije započeti s primjenom Lean-a, iako je više nego vidljivo da se baš u recesiji događa Lean transformacija i to sama po sebi. U recesiji ljudi udovoljavaju svojim potrebama samo s onim što odista žele, a to korjenito mijenja ponašanje na tržištu: isporučitelj mora „reagirati na konkretan zahtjev kupca“. Stvaranje potražnje velikim reklamnim kampanjama ne daje i ne može dati rezultat i isporučitelji su prisiljeni smanjiti zalihe i obrtni kapital. Tako se događa da tvrtke provode Lean transformaciju, neovisno o tome da li u tom procesu rabe tu riječ ili ne. Vlastitu održivost mogu graditi samo na povećanju učinkovitosti. Nemaju vremena za eksperimentiranje s novim procesima, tehnologijama i strojevima. Da bi se „ostalo u igri“ preostaje samo maksimizirati korištenje postojećih resursa. To je trenutak kada se mogu uključiti svi zaposleni u kontinuirano unapređenje u koracima, bez velikih investicija i visokih tehnologija. A, baš to, kontinuirano unapređenje ili Kaizen koriste svakodnevno sve uspješne Lean organizacije diljem svijeta. U recesiji se organizacije moraju mijenjati, jer ne postoji druga opcija. Organizacije sklone promjenama i s dovoljno znanja za provedbu Lean transformacije iz krize izlaze ranije i osnažene. U suprotnom organizacije u pravilu potpuno nestaju. Zato, se mora biti Lean, pa čak ako se i ne želi upotrebljavati ta riječ.

Read 2058 times
Nalazite se ovdje: Home Media Centar Press Vijesti Lean menadžment - Od koncepta do poslovne izvrsnosti