Brodotrogir d.d.

Sales department (shipyard)
ph. + 385 21 883 - 201
fax. + 385 21 883 - 417
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Sales department (shiprepair)
ph. + 385 21 883 - 303
fax. + 385 21 883 - 406
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U Opatiji održana 4. Međunarodna konferencija o klasterima

4. Međunarodna konferencija o klasterima pod nazivom “Izazovi i mogućnosti razvoja klastera na području jugoistočne Europe”, na kojoj se okupilo oko 150 sudionika,između ostalog 25 predavača iz 13 zemalja Europske zajednice i njenih budućih članica, održana je u  organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva 16. travnja 2010. godine u Opatiji.

Predstavljeni su europski pristup razvoju klastera i inovacijama te  važnost nacionalnih i regionalnih strategija klastera uz mogućnosti njihova financiranja kao i   brojni primjeri gospodarskog udruživanja iz raznih zemalja. Uz to Izloženi su i  primjeri klastera kao alata za povećanje izvoza  utemeljenih prvenstveno na znanju, obrazovanju i stručnosti, a ne na jeftinoj radnoj snazi i ekonomiji obujma.

46 klastera sa 404 tvrtke

Skup je otvorio Ivan Bubić ,državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva ,iznoseći podatak da su u 46 klastera u Hrvatskoj udružene 404 tvrtke sa ukupno 25 tisuća zaposlenih, naglasivši  pri tom da je njegovo ministarstvo pružilo klaster inicijativama financijsku potporu u vrijednosti od 21,5 milijuna kuna u razdoblju od 2005. do 2009. Istaknuo je kako je  ministarstvo u sklopu operativnog programa potpore poticanju malog i srednjeg poduzetništva  izdvojilo za ovu godinu oko 326 milijuna kuna.

Za prioritetno poticanje konkurentnosti i inovacija predviđeno je 108 milijuna kuna, poduzetničku infrastrukturu 80,5 milijun te za subvencije kredita poduzetnicima više od 55 milijuna kuna. Vlada i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva planirali su u sklopu prve izvozne strategije pokretanje izvozno usmjerenih klastera po načelu top-down što  podrazumijeva aktivnu ulogu države u stvaranju samih klastera. Tako su u posljednje dvije godine potaknuta i sufinancirana četiri klastera s gotovo 7,4 milijuna kuna.

Mreža – generator novih brandova

Korištenje klastera kao alata za razvoj gospodarstva osigurat će veći stupanj konkurentnosti i otklanjanja problema usitnjenosti proizvodnje te nedostatnih proizvodnih kapaciteta te  stvaranje mreže poduzetnika radi ostvarenja novih zajedničkih proizvoda ili novih globalnih brandova, zaključio je Bubić.

Uz mogućnost upoznavanja s najboljim iskustvima te stjecanja znanja o uspostavi i razvoju klastera konferencija je otvorila prostor za izravnu međusobnu komunikaciju s drugim gospodarstvenicima,omogućavajući sklapanja novih poslovnih veza i dogovora o suradnji između klastera na nacionalnoj i međudržavnoj razini.

Na konferenciji je Brodotrogir sudjelovao kao osnivač i član Brodograđevnog klastera Splitsko-dalmatinske županije.

Pripremio: Mario Rovan, dipl.ing. (sudionik konferencije)

Read 518 times
Nalazite se ovdje: Home Media Centar Press Vijesti U Opatiji održana 4. Međunarodna konferencija o klasterima